Pánev nejen v kuchyni, ale i v ložnici 

24.07.2020


Ženy a sycení...

Co si uvaříš to si taky sníš. Tady to platí dvojnásob. Ženskou pánev a pánevní dno si lze představit skutečně jako symbol kuchyňské pánve, ve které připravuješ výživu, aby ses mohla dobře najíst a uspokojit tak svou potřebu nasycení. Cvičením a správnou aktivací svého středu zažehneš plamen pod "pánev" a můžeš vařit.  Zkrátka bez energie (to jest aktivaci cvičením, dechem..dotekem..) co ti pánev zahřeje prostě NIC DOBRÉHO NEUVAŘÍŠ. Ani k obědu ani v posteli. 

Cvičení pánevního dna je jako přidávání polínek.V určitých životních cyklech ti stačí méně polínek(cvičení), jindy potřebuješ pořádný přísun energie, abys zvládla náročnější období anebo překonala zdravotní potíže. Z pánevního dna můžeš čerpat spoustu síly a energie, když se o něj budeš dobře starat a sytit jej fyzicky i psychicky.

Pokud se psychicky cítíš vyhladovělá a přitom máš jídla dost..zřejmě je čas vysypat shnilé zásoby a vytvořit prostor pro čerstvou stravu. Jednoduše si čas od času každá potřebujeme uklidit jak v pánvi, tak v hlavě. A to zase jde aktivací, bioenergetickým cvičením...zkrátka pozorností do pánve = do svého nitra. Ono to ani jinak nelze..protože to, že cvičení není fyzicky vidět má své opodstatnění. 

A teď trochu z jiného soudku...

 Když vaříš, tak po sobě umyješ nádobí...uklidíš a to je v pořádku. Jenže co když vaříš ve svém těle emoce a pak je nevědomky taky uklidíš...např. do pánve a oni tam jsou...hnijou...stagnujou...a po čase se promění v nějaký zdravotní nešvar. A protože jsme každý jiný, existuje pohledem východu TČM i několik typů fyzické konstituce, jejichž znalost nám může být velmi nápomocná.

• Horký typ (RE SHI - horko z nadbytku) - to je člověk, který je horkokrevný, žíznivý, upřednostňuje studené nápoje, má načervenalý obličej, tužší stolici, močí malé množství tmavší moči, rychle mluví, má červený jazyk se žlutým povlakem nebo bez povlaku. Rty jsou suché. Často trpí bolestmi hlavy a duševním neklidem i chronickým kašlem/ astma. Je velmi náchylný k onemocnění kardiovaskulárního systému, má často zvýšený HDL cholesterol a sklony k trombóze. 

z oblasti celostního ženského zdraví se jedná o např. o časté urologické záněty (záněty močového měchýře). 

- Suchý typ (JIN XU - nedostatečnost jin) - to je hubený člověk s častou žízní, má suché rty, nos, hrdlo a kůži, má občasné svědění na kůži, v nose nebo v očích, přeskakuje mu hlas, špatně přibývá na váze, při nachlazení mívá suchý kašel.

Z oblasti celostního ženského zdraví se jedná o suchost sliznic - suchá vagína k náchylností k mykózám bez poševního výtoku. Menstruační pot že - nepravidelný cyklus a časté špinění. Návaly horka a duševní neklid. Pánevní dno často stažené, nedostatečně prokrvené. 

Nadměrný typ (HUO SHI - oheň z nadbytku) je atletický, silný člověk, plný elánu, aktivní, vysoce produktivní, má načervenalý obličej, má pronikavý hlas, mívá sklon k hypertenzi nebo k srdečním nemocem a k zácpě, rychle regeneruje, je workoholik, hodně vydrží a má rád vytrvalostní sporty. 

Z oblasti celostního ženského zdraví se jedná o chronické záněty močových cest bez patologických nálezů, migrény, palpitace, tinitus, hyersexualita. 

Převládající element a náchylné orgány - OHEŇ (srdce, tenké střevo), DŘEVO (játra, žlučník) 

Pro jangově orientované je vyživující chuť  ta, která směřuje dolů- tj. hořká, kyselá (jin), sladká

potraviny, které prospívají: citrusy, letní jablka, šípky, ocet, zakysané mléčné výrobky, bílé víno, pšenice, rybíz, jablko, mandarinka, tvaroh, kefír, ibiškový čaj, pastiňák, hlávkový salát, zelený čaj, ječmen, lilek, květák, olivový olej, avokádo, kešu, žampiony, mátový čaj, hrách, mungo fazole, klíčky, rajče, ananas, kiwi, jogurt, citron, salátová okurka, meloun, sójová omáčka, studená voda. Neutrální potraviny jako fazole, čočka, losos, pstruh, vepřové maso, rýže, krůtí a králičí maso, třtinový cukr, med, mandle, pistácie, hlíva, kedluben, zelí, quinoa, černý čaj, červená řepa, kuskus, ostružiny, maliny

Živlům s převahou jangu (Oheň, dřevo) odpovídá také cholerický a sangvinický temperament. Vyznačuje se impulzivním chováním a velmi silnými reakcemi. Výhodou je, že takový jedinec je odolný vůči okolním vlivům, avšak nevýhodou je, že pouze krátkodobě. Při delším setrvání v nepříznivém stavu dochází k velmi rychlému úbytku životní energie a nárůstu depresivních stavů. Emoční stagnace se dříve či později projeví ve formě horka nebo ohně v organismu, který pak odpovídá výše uvedenému.

Studený typ (YANG XU - nedostatek jangu) - to je člověk, který je zimomřivý, nemá žízeň, upřednostňuje teplé nápoje, je bledý či má světlou pleť, močí hojné množství světlé jasné moči, má měkčí stolici, pomalu mluví, má bledý jazyk s tenkým bílým povlakem. Častými zdravotními potížemi jsou cukrovka, snížená funkce štítné žlázy,selhávání podvěsku mozkového, potíže v přechodu u žen, pohlavní potíže /potíže s erekcí.

celostní ženské zdraví -  nízké libido, problémy s otěhotněním, bolestivá menstruace, otoky končetin, pokles pánevních orgánů, výhřez konečníku aj.

Vlhký typ (SHI - vlhko z nadbytku) -to  je obézní člověk, s pocitem tíhy v těle, je často unavený, má sklon k otokům těla, má málo energie, v ústech má hojně slin a hlenu při mluvení, jazyk je nateklý a s mastným lesklým povlakem.

celostní ženské zdraví - silné výtoky a močová inkontinence, povolené pánevní dno, prolaps dělohy, vulvy aj.

-Nedostatečný typ (QI/XUE XU - nedostatek qi a krve) - to je hubený až podvyživený člověk, který nemá dostatek energie a životního elánu, je pasivní a často unavený, má světlou pleť, nadměrné se potí, dýchá zkráceně, tiše mluví, občas má bušení srdce, mívá často poklesy a výhřezy vnitřních orgánů, pomalu regeneruje, je zdánlivě líný, rychle se unaví, jazyk je světlý bez povlaku.

celostní ženské zdraví - hormonální nerovnováha, čerstvé stavy po porodu - nutné včas doplnit, vyživit!

Převládající element a náchylné orgány - VODA (ledviny, močový měchýř), KOV (plíce, tlusté střevo)

Podporující chuť slaná, palivá a sladká.

potraviny posilující jang jsou potraviny horké např. grilované maso, jehněčí, zvěřina, svařené víno, plísňové sýry, zázvor, česnek, kari,pepř v omezeném množství. Do jídelníčku v hojnějším množství je možné zavést granátové jablko, švestky, růžičkovou kapustu, výrobky z ovčího a kozího mléka, bazalku, kakao, obilnou kávu, červené víno, jarní cibulku skořici, čaj, fenykl, dýni, vlašské ořechy a neutrální potraviny jako jsou fazole, čočka, losos, pstruh, vepřové maso, rýže, krůtí a králičí maso, třtinový cukr, med, mandle, pistácie, hlíva, kedluben, zelí, quinoa, černý čaj, červená řepa, kuskus, ostružiny, maliny. Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/strava-podle-tcm.A180325_121310_behani_sehn

Chladným a vlhkým živlům jinové povahy odpovídá také melancholický a flegmatický temperament. Takoví jedinci potřebují silný podnět, aby vůbec reagovali, reakce nastupuje pomalu, avšak bývá velmi silná a trvá dlouho. Výhodou těchto jedinců je vysoká vnímavost, empatie a umělecké sklony. Nevýhodou pak může být citová závislost. 

Element země se projektuje do všech konstitučních typů a dráha sleziny a slinivky (rozuměj tím trávicí šťávy pankretu a zažívání obecně) je důležité harmonizovat, podporovat činnost žláz a nezatěžovat je dlouhodobě nevhodnou skladbou jídelníčku .  Dle patentní medicíny je několik druhů jídel, které této dráze škodí anebo ji podporují. Převzato z www.patentimedicina.cz

Jídla, která nejvíce zatěžují dráhu sleziny, neboť přinášejí nadměrné vlhko, chlad a horko do organismu, jsou tato:

  • veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády, bílý chléba bílé pečivo, vaječné těstoviny)
  • veškeré výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo...)
  • veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky...)
  • veškerá syrová zelenina a ovoce
  • veškeré chladné a sladké nápoje, zmrzlina

Neznamená to však naprostý zákaz jídel z této skupiny, pouze jejich omezení v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený a tedy i zdraví.
Jídla, která posilují dráhu sleziny, neboť vyživují energii a krev a vylučují nadměrné vlhko, horko a chlad z organismu, jsou tato:

  • veškeré obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice, oves, kroupy...)
  • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója...)
  • koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)
  • veškerá vařená, dušená a napařovaná jídla (maso - hlavně bílé, ryby, drůbež, zelenina - hlavně mrkev a dýně, nejlépe oranžová Hokaido)
  • polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty...)
  • tykvová zelenina (cuketa, dýně...)
  • veškerá jídla neutrální, nevýrazné chuti


U žen je vždy velmi důležité podporovat dráhu sleziny a to vzhledem k jejich periodě a cykličnosti, která je s elementem země  úzce spojena.

 Pokud - li chce žena skutečně zažehnout svůj vnitřní plamen a naplno využít potenciál středu a užívat si své ženskosti a těšit se ženskému zdraví a plnocenné sexualitě musí brát v potaz i vlastní výživu - nasytit se kvalitní stravou a pravidelně vynášet odpadky :). Když sama budeš mít dost, tak tehdy budeš skutečně schopná sytit ostatní.....a v ložnici...to platí dvojnásob...ale psssst!








Autorka: Lucie Kafková.